29.02.2024

Piab разработи нови вакуумни грипери piCOBOT® в конфигурация plug & play за коботи CRX на FANUC

Компанията Piab е специализирана в разработката и производството на компоненти и решения за автоматизирани процеси, които да подобрят производителността, устойчивостта и безопасността на потребителите при разработване на решения за индустриална автоматизация във всички отрасли със специално внимание към опаковъчната индустрия, хранително-вкусовата промишленост, фармацевтичната и химическата индустрия, логистиката и складирането, производството на пластмаси и автомобилостроенето. В този дух на корпоративно развитие Piab непрекъснато попълва своето портфолио, за да направи продуктовата програма от инструменти за коботи достъпна за всички крайни потребители. Компанията вече предлага вакуумните гриперни модули piCOBOT® и piCOBOT® L напълно адаптирани към коботите CRX на FANUC във всеки един аспект.

Вече почти едно десетилетие интелигентният гриперен модул piCOBOT® на Piab присъства на пазара за оборудване, предназначено за колаборативни роботи. Този успех отчасти е свързан с дизайна на самото устройство – компактно, лесно за използване и с несравнима прецизност.

Но това, разбира се, не е всичко. Гриперните модули piCOBOT имат впечатляващи възможности. Въпреки малкото си тегло от само 720 g, тези крайни устройства могат да повдигат предмети с тегло до 7 kg. През 2022 г. успехът на модулите piCOBOT бе последван от още по-мощния модел piCOBOT® L с капацитет на повдигане до 16 кг.

От момента на техният дебют на пазара piCOBOT® и piCOBOT® L са адаптирани да отговарят на изискванията на няколко различни производители на коботи, единият от които е FANUC – партньор на Piab в разработката на някои от предишните адаптации.

„След като нашите гриперни модули piCOBOT и piCOBOT® L бяха сертифицирани за употреба с роботите CR4/CR7 и LR Mate 200 на FANUC, беше напълно естествено да използваме същата съгласувана настройка за гамата коботи CRX. И точно това постигнахме – истинско plug and play решение“ , казва Мадлен Шейх, продуктов мениджър в отдела за вакуумна автоматизация на Piab.

Новата конфигурация, предназначена за коботите CRX на FANUC, представлява пълен пакет, включващ софтуерен модул, механичен интерфейс, специални кабели и шлаухи за подаване на сгъстен въздух, което като цяло ще осигури безопасно и лесно взаимодействие при използване на кобота от крайния клиент. Естествено, когато става дума за решенията на Piab, тяхната инсталация е придружена от непрекъснато разширяващата се гама от вендузи и аксесоари на компанията, осигуряващи индивидуални приложения във всякакви условия.

„Нашите нови гриперни комплекти piCOBOT® и piCOBOT® L са напълно тествани, одобрени и сертифицирани от FANUC като устройства, подходящи за употреба с коботи CRX и ще се предлагат на пазара като такива“ , споделя още Мадлен Шейх.