22.12.2023

Piab придоби шведската компания AVAC Vakuum Teknik AB, специализирана в решенията за автоматизация на вакуум приложения

През август 2022 г. Piab придоби AVAC Vakuum Teknik AB, утвърден шведски производител на вакуум решения с обширно продуктово портфолио. Част от асортимента на AVAC вече е включен в продуктовата гама на Piab и ще се предлага с тази марка. AVAC е отлично допълнение към портфолиото от компоненти за автоматизация на Piab, добавяйки иновативни продукти специално за херметични приложения.

След период от няколко месеца след придобиването, определени продукти от асортимента на AVAC вече се предлагат под марката Piab. Новата продуктова гама включва изделия, които са сред най-продаваните решения на компанията през последните няколко години.

Първа от новото портфолио е серията многофункционални вакуум ежектори Multi-Functional Ejector (MFE) с компактен, мащабируем дизайн и доказана издръжливост. Те притежават интегрирани елементи за управление като клапан за включване/изключване, продухване, вакуумен предпазен клапан и енергоспестяваща функция. Вакуум ежекторите MFE са чудесен избор за процеси с висок процент на запрашеност (клас на защита IP65) и херметични приложения, които изискват определена мултифункционалност, например при работа със стъкло или ламарина. Те са конфигурируеми и могат да бъдат персонализирани, за да отговарят на повечето клиентски потребности.

Следващата серия е Booster-Release Ejector (BRE), включваща вакуум ежектори за свръхвисокоскоростни приложения за манипулиране. С правилно избрания робот вакуум ежекторът BRE може да генерира няколко повдигания в секунда. По-високата скорост е възможна чрез патентовано свръхбързо продухване, поддържано от три потока: от ежектора, от електромагнитния клапан и от изпускателната система. Вакуум ежекторите BRE могат да се справят с високоскоростно сортиране и процеси с голям производствен обем във всеки индустриален сектор.

Третото допълнение към гамата вакуум помпи на Piab е серията вакуум ежектори Multi-Circuit Ejector (MCE). Това е въздушно задвижван едностъпален ежектор с няколко независими вакуум контура. Тъй като всеки канал има собствена дюза, вакуумът надеждно се поддържа във всички канали, независимо колко вакуум чаши са в пряк контакт с повдигания предмет. MCE е подходящ за приложения като зареждане и разтоварване на металообработващи машини.

В допълнение към новите помпи се добавят и три нови вакуумни сензора: F08-K, който е компактен вакуумен превключвател с IO-Link интерфейс, F09-T-K (препоръчва се за MCE), който е изключително компактен аналогов вакуумен сензор, предназначен за тесни пространства, и накрая PICO-02, който е подходящ както за централизирани, така и за децентрализирани вакуумни ежектори. Той идва с IO-Link интерфейс и цифров дисплей и може да бъде напълно програмиран без външно устройство. Всички горепосочени вакуум ежектори и сензори се предлагат вече от Piab.