14.03.2024

Максимална гъвкавост на проектиране на чисти помещения с новите компоненти на модулната система Building Kit System на item

Компанията item добави нови компоненти към системата за създаване на собствени персонализирани решения от самите потребители. Крайните резултати отговарят на изискванията за чисти помещения, те са електростатично безопасни и съдействат за реализацията на ергономични работни и производствени зони. В много промишлени отрасли производството налага използването на чисти помещения, затова на пазара се предлага разнообразни решения за тяхното оборудване. Стандартните системи обаче често са с ограничена употреба, тъй като се цели намиране на оптимално решение за специфични изисквания, свързани с технологията в чистите помещения. Затова компаниите се нуждаят от подходящи компоненти, които могат да бъдат комбинирани, за да създадат персонализирани работни и производствени зони.

Независимо дали става въпрос за фармацевтичната промишленост и медицинския сектор, производството на полупроводници, аерокосмическата индустрия, оптиката или научните изследвания – чистите помещения са от съществено значение навсякъде, където е жизненоважно да се изключи всякакъв риск от замърсяване на продуктите дори с най-малките чужди частици. Допустимите стойности за различните класове чисти помещения са посочени в стандарта DIN EN ISO 14644-1, който определя максималния брой частици с определен размер в един кубичен метър. „Стандартите за качество непрекъснато се повишават“, казва Кевин Хаас, продуктов мениджър за чисто производство в item. „Регистрираме все по-голям пазарен интерес към продукти, отговарящи на изискванията за чисти помещения.“

Работни маси за чисто производство

Като пионер в изграждането на комплектни системи за индустриални приложения, item предлага множество решения, които са подходящи за инсталиране в чисти помещения. Един такъв пример е системата Work Bench System, която е не само ергономична и електростатично (ESD) безопасна, но само с няколко модификации може да се използва и за създаване на работни маси за чисто производство. За да бъде конструкцията подходяща за използване в чисти помещения, каналите в алуминиевите профили се затварят с подходящи капаци и кабелите се прокарват вътре в профилите. Това води до гладки повърхности, които са изключително лесни за почистване. Портфолиото се допълва от плотове за маса от HPL (ламинат, произведен под високо налягане), адаптиран към съответните изисквания и място за съхранение в зоната за обработка, отделено с перфориран панел. За да се гарантира, че над работната повърхност няма нищо, което може да създаде проблеми, встрани е монтирано работно осветление. Резултатът е работна маса, върху която могат да се задържат много малко количество частици прах или други материали. Регулируемата по височина стойка на масата е сертифицирана с клас 5 по ISO, осигурявайки оптимално ергономично регулиране. Използването на ESD плот за масата и на множество други такива компоненти позволява да се създаде цялостна ESD защита – допълнително предимство, когато става въпрос за защита на чувствителни продукти от електростатичен разряд.

Подаване на филтриран чист въздух в определени зони

Компанията item разшири своето портфолио, като включи специализирани компоненти, които могат да се използват за създаване на персонализирани работни клетки с ламинарен въздушен поток. Типовото решение може да бъде поръчано директно от онлайн магазина под формата на примерно приложение. То включва подходящо осветление, конектор за захранване 230 V и филтърен вентилаторен модул (FFU), който съчетава филтър и центробежен вентилатор и генерира върху работната повърхност чист, ламинарен въздушен поток с ниска турбуленция. FFU модулът използва предварителен филтър M5 и HEPA филтър H14 за отстраняване на 99.995% от всички частици в околния въздух. Ефективността му на филтриране е тествана по DIN EN 1822. Сгъваем панел с височина до половината в предната част гарантира, че въздухът над плота на масата няма да се завихри. Персоналът може да протегне ръце под панела, за да извърши необходимата операция. Основата, състояща се от плот за маса и алуминиеви профили с уплътнени канали, може да бъде доставена и във версия с регулируема височина. Работната клетка с ламинарен поток се предлага и без основна рамка. Това примерно приложение отговаря на спецификациите на ISO клас 5 по DIN EN ISO 14644-1.

Насочен въздушен поток за непрекъсната работа

Технологичните заграждения на item са отлично решение за производствени съоръжения, които трябва да отговарят на най-високите изисквания по отношение на чистотата. Профилите Line X и XMS могат да се използват за създаване на работни кабини на машини, които да отговарят на изискванията за чисти помещения с въздушна рециркулация. Това примерно приложение, което може да бъде директно поръчано, е сертифицирано и отговаря на спецификациите от клас 2 по DIN EN ISO 14644-1. Горната част на сервизната секция включва два интегрирани FFU модула. Въздухът се филтрира и след това се подава в работното пространство. Въздухът преминава в долната част през перфорирания панел. Оттам той постъпва към горната част през двойна стена. Едно от предимствата на рециркулацията на въздуха по този начин е, че удължава експлоатационния живот на филтъра. Например, ако корпусът на машината е в силно замърсена среда, филтърът не се разгражда толкова бързо, тъй като въздухът се засмуква от околната среда само в началото, след което циркулиращият въздух вече е почистен. В резултат се избягват чести прекъсвания на процеса за смяна на филтъра. Други предимства са наличието на кабелни канали, интегрирани в носещите профили, които позволяват безопасно и лесно трасиране на кабела. Капаците на профилите и новата система за закрепване създават естетични конструкции, които са подходящи за използване в производства с най-строги изисквания за чисти помещения.

Персонализиран дизайн благодарение на модулни компоненти

Комплектът Building Kit System на item дава възможност на потребителите да проектират работна маса, отговаряща на специфичните нужди на чистите помещения. Ако се налага модификация, тя лесно може да бъде осъществена, тъй като модулните компоненти са съгласувани помежду си и могат да се комбинират. „Нашите компоненти могат да се използват за създаване на решения за чисти помещения в различни размери“, подчертава Хаас. „Те също могат да бъдат преконфигурирани по всяко време и към тях да бъдат включени допълнителни инструменти, системи за държачи, специални лупи и други елементи. Ние не продаваме готова система, ние предлагаме система с максимална гъвкавост.“

Модулите FFU не са единственото оборудване за чисти помещения, което е добавено към комплекта Building Kit System. Специалната система за закрепване Fixing System за създаване на равни повърхности – стени и тавани – също е нова. С нейна помощ могат да бъдат надеждно закрепени панели с дебелина 4 – 5 mm, многослойно безопасно стъкло с дебелина 36 mm и тънък, перфориран лист с дебелина 3 mm, създавайки различни стенни и таванни конструкции с лесни за почистване съединения. Перфорираният лист може да бъде фиксиран хоризонтално, като служи еднакво добре като работна повърхност или рафт за съхранение. Благодарение на високата си сила на задържане, фиксиращата система може да се използва и за закрепване на модулите FFU.