11.01.2024

Компанията Ringfeder разработи нови стоманени дискови съединители серия TND, представляващи системна иновация

Абсолютна нулева хлабина, високоефективна компенсация на несъосност, изключителна устойчивост на усукване: високоефективните стоманени дискови съединители от новата серия TND® на Rringfeder са подходящи за най-разнообразни приложения.Те са разработени на базата на доказаните серии TSCHAN® POSIMIN® и GERWAH® и са подходящи за всички задачи за задвижване, особено изискващи защита срещу износване и ниска степен на поддръжка. Новите дискови съединители предлагат и отлична компенсация на несъосност и точност на позициониране=

Унифицираната конструкция на съединителя и интелигентната модулна система, специално разработена за тази серия, осигуряват максимална гъвкавост и възможност за персонализиране, така че потребителите да могат да изберат точното изпълнение, което е оптимално подходящо за конкретното приложение.

Независимо дали става дума за изпитвателни стендове, компресори и помпи, вентилационни системи на печатни и опаковъчни машини или други промишлени приложения, когато става дума за високопрецизно предаване на въртящи моменти без хлабина и в същото време ефективната компенсация на аксиална, ъглова и радиална несъосност на валовете, стоманените дискови съединители от новоразработената серия TND са най-добрият избор. В стандартната комплектация съединенията на вала с висока степен на устойчивост на усукване се предлагат в общо осем вида, всеки с до единадесет типоразмера. Диапазонът на диаметрите на отвора също е широк – от 25 до 215 mm, като предаваните номинални въртящи моменти достигат до 130 000 Nm.

Наред с типичните фактори, които имат решаващо значение за потребителите, като например отлична температурна устойчивост и превъзходна концентричност, комплексният процес на разработката на новите съединители се е фокусирал върху създаването на изключително гъвкава модулна система, състояща се от няколко типа дискове и главини, варианти за монтаж, както и опции за дистанционни елементи и дължини.

Компанията Ringfeder си е поставила за цел да предостави широка гама съединители, които напълно да отговарят на различните изисквания в голямото разнообразие от сценарии на приложение. Освен това те позволяват реализирането на изключително специфични персонализирани решения с кратки срокове за доставка и конкурентни цени.

Два типа дискове, устойчиви на корозия и оптимизирани по метода на крайните елементи

Характерна функционална особеност на стоманените дискове съединители TND, които не изискват поддръжка, са дисковите комплекти, разработени с помощта на задълбочен анализ по метода на крайните елементи. Те се състоят от множество кръгли, гъвкави на усукване единични дискове, изработени от неръждаема пружинна стомана, които са свързани посредством високопрецизни втулки, образувайки компактно устройство. За да се намалят пиковите натоварвания, които се предизвикват главно от външните дискове при несъосности на вала, прецизните втулки са оборудвани със специално създадени релефни канали. Монтажните винтове с висока якост свързват последователно дисковите комплекти с главината на съединителя (при необходимост чрез използване на дистанционни елементи) от входната и изходната страна, така че стоманените дискове, които са натоварени на опън и компресия, предават надеждно и с висока точност необходимия въртящ момент. В същото време това осигурява желаното компенсиране на ъглова, аксиална и също, в зависимост от типа на съединителя, радиална несъосност на вала при минимални възстановителни усилия.