08.06.2023

Стягащите сглобки на Ringfeder, използвани в шредерите, допринасят за ефективното раздробяване на отпадъците от земеделски култури

Шредерите или машините за раздробяване на растителни отпадъци набират все по-голяма популярност сред фермерите. Всеки е бил свидетел на изгарянето на стърнищата след сезона на прибиране на реколтата, което води до значително замърсяването на околната среда. Докато изискванията за контрол на замърсяването и устойчиво земеделие нарастват, търсенето на шредери в земеделието също бележи растеж.

Шредерите попадат в категорията на прикачния инвентар и се прикрепят към тракторите. Тези машини раздробяват остатъците от растения и храсти след прибиране на реколтата с помощта на множество режещи остриета. Те са снабдени с двигател, чийто вал е фиксиран с ролка, а оста с остриета е закрепена към редукторна ролка, в резултат на което скоростта на вала се удвоява. Когато валът се върти с висока скорост, остриетата се въртят със същата скорост. Те раздробяват материала на много фини парчета. Шредер машините се предлагат в различни модели за ръчно или механизирано раздробяване или като прикачен инвентар към трактори.

Тъй като режещите остриета на шредерите работят при високи скорости, от първостепенно значение е валът с режещите остриета да не приплъзва. Затова перфектната връзка за предаване на въртящия момент от вала към ролката играе жизненоважна роля за функционалната ефективност на шредерите. Водещите производители на машини за раздробяване на растителни остатъци многократно се сблъсквали с оплаквания от клиенти, които твърдели, че резултатите от раздробяването на отпадъците не са такива, каквито трябва. Те отбелязвали, че дори се налага неколкократно преминаване през терена, за да се постигнат желаните резултати. При направените анализи на проблема техническият екип на производител на шредери установил лоша връзка на вала с ролката, в резултат на което не се предава необходимият въртящ момент. Това била причината производителят на шредери да се обърне към Ringfeder Power Transmission®, за да намери решение.

Ringfeder® – компанията, която решава проблеми

Основното изискване в споменатия случай било абсолютната липса на хлабина в съединението на вала с ролката. Стягащите сглобки на Ringfeder® представляват фрикционни съединения вал-главина, които са произведени в съответствие с най-високите стандарти за качество. Те са подходящи за прецизно закрепване на ролки, които фиксират вала на ротора при минимална хлабина. Стягащите сглобки се монтират между ролките и валовете на двигателя/режещите остриета. Чрез затягане на фиксиращите винтове, вътрешните и външните пръстени се притискат към контактните повърхности на свързваните компоненти, като по този начин се създава пресово съединение с фрикционна сглобка. Това позволява не само предаването на големи въртящи моменти по надежден начин без приплъзване, но и издържането на аксиални, радиални и огъващи натоварвания.

За пореден път Ringfeder Power Transmission предлага успешно решение на проблема в клиентско приложение. С изключителните предимства на стягащите сглобки на Ringfeder, производителят на шредери не само оптимизира експлоатационната надеждност на машините, но постига и пълна удовлетвореност от страна на своите клиенти.

Стягащи сглобки с висока надеждност

Традиционният метод за закрепване на въртящи се валове към компонентите на силовата предавка са шпонковите съединения, но при раздробяването на твърди и трудни за нарязване растителни отпадъци изискванията за надеждност и предаване на високи въртящи моменти все повече нарастват. Стягащите сглобки на Ringfeder® трайно заемат мястото на шпонковите съединения в това изключително взискателно приложение. В стягащите сглобки се използва съвсем различен подход към пренасянето на въртящия момент. Те разполагат с двойка опорни пръстени, които при стягане се разширяват радиално, за да създадат компресия между вала и неговия свързващ компонент, като ги фиксират един към друг.

За разлика от шпонковите съединения, които са концентратори на напрежение по протежение на линията на контакт, стягащите сглобки разпределят напреженията от предаване на въртящия момент равномерно върху 360-градусов контакт. Това равномерно разпределение на напрежението елиминира разходите за техническо обслужване и избягва износването, което обикновено е необходимо при използването на шпонкови съединения и осигурява съединение с висока надеждност.

Прост и бърз монтаж и демонтаж, пълна липса на поддръжка и износване, безлуфтово предаване на мощност: стягащите сглобки на Ringfeder вал-главина са произведени в съответствие с най-високите стандарти за качество. Те са подходящи за прецизно фиксиране на всички видове главини, например зъбни колела, ходови колела и верижни зъбни колела, лостове, гърбични дискове, ремъчни и спирачни дискове, съединители, фланци или валове и оси. Стягащите сглобки се предлагат в различни стандартни изпълнения и размери, а също така и като персонализирани решения.