15.02.2024

Нова компактна система за линейно движение на Thomson дава възможност за модулни разработки на приложения в ограничени пространства

Thomson Linear, водещ производител на решения за управление и контрол на линейно движение, представи нова продуктова гама от компактни линейни системи, които улесняват проектантите на системи за линейно движение при реализацията на сложни приложения в малки пространства. Конструкторите, които се нуждаят от опори за лагерите и осевите усилия в едно компактно устройство, сега имат възможността гъвкаво да създават такива приложения с използването на универсални, изпитани във времето компоненти на Thomson.

„С нарастването на търсенето на приложения в ограничено налично пространство расте и предизвикателството да се осигури висока функционалност в по-малки габаритни размери. Нашата нова продуктова гама от компактни системи за линейно движение позволява на проектантите да посрещнат тези предизвикателства чрез използване на доказаните в световен мащаб компоненти за линейно движение на Thomson, с допълнителна възможност за съвместна работа в реално време с някой от нашите инженери,” каза Мат Палмър, специалист по продуктовото направление „Системи за линейно движение“ на Thomson.

При създаването на компактна линейна система Thomson проектантът може да конфигурира единичен блок или комбинация от модулни блокове, избрани от голямото разнообразие от предлагани компоненти, въз основа на техните специфични показатели за приложението им. Такива компоненти са:

  • Интегрирани стъпкови двигатели;
  • Ходови винтове;
  • Линейни направляващи с профилни шини;
  • Кръгли направляващи 60 Case® LinearRace®;
  • Кръгли линейни лагери Linear Ball Bushing®;
  • Крайни монтажни блокове за закрепване на винтовете и направляващите.

Много от показателите могат да бъдат персонализирани, включително диаметрите на винтовете и шините, монтажни отвори и монтажни конфигурации.

За да позволи на инженерите да се възползват максимално от тази гъвкава възможност, Thomson предлага иновативен нов инструмент за 3D моделиране, който оптимизира конструкцията, като разкрива в реално време възможности за взаимосвързани проектантски решения. Инструментът, в сътрудничество с инженер на Thomson, помага на конструктора при избора на размера на двигателя, дължината на хода и други променливи, за да се осигури най-ефективната работа на решението в рамките на зададените параметри на натоварване и пространство.

Генерираните конструкции постъпват директно в CAD системата на Thomson, където информацията се използва за създаването на прототип, който се изпраща за тестване. Благодарение на активното участие на потребителя в процеса на проектиране, броят на итерациите на проекта е намален, което от своя страна намалява вероятността от допускане на грешки.

Област на приложение

Компактните линейни системи на Thomson са подходящи за приложения, изискващи линейни оси с висока точност в ограничени пространства, като например 3D принтери, управление на микроскопи, медицински системи за дозиране и производство на полупроводници. Те се предлагат с типоразмери на двигателя NEMA от 14 до 23, дължина на хода до 1000 mm и капацитет на натоварване до 9300 N.