05.10.2023

ARGO-Hytos предлага хидравлични клапани, предназначени за използване в потенциално експлозивна атмосфера

Безопасната и надеждна работа в зоните с висока степен на риск от възникване на експлозия е задължително условие за хидравличните системи. ARGO-Hytos предлага повече от десет години безопасни клапани изпълнение „Ex“ за рудници, химически или нефтохимически заводи, както и за приложение във взривоопасни запрашени зони. Клапаните са проектирани в съответствие с клас на защита от експлозия „EPL b“. Това съответства на високо ниво на защита за употреба в особено опасни зони, където има вероятност от възпламеняване на атмосферата по време на нормална експлоатация или по време на профилактична поддръжка.

При използване на електромагнитни хидравлични клапани, общ метод е избягване на натрупването на енергия, която би била достатъчна за възпламеняване на експлозивна смес. Взривозащитените електромагнитни клапани се предлагат на пазара в различни изпълнения. Всяко от тях се състои от електрическа част, задвижваща бобина и механична част, която включва системата за управление и хидравличната част.

Основната защита на електромагнитната бобина е чрез капсуловане с изолационен материал (клас на защита „m“, EN 60079-18). Клеморедът за електрическо свързване на бобината, както и кабелното уплътнение са сертифицирани с клас „е“ съгласно EN 60079-7. Клапаните Ex на ARGO-Hytos са сертифицирани за използване в зони с взривоопасна запрашена атмосфера съгласно клас на защита „t“ (EN 60079-31).

Самите бобини са сертифицирани по Европейската директива 2014/34/ЕС и международно приложимия стандарт IECEx, както и други национални стандарти.

Номиналната мощност е обвързана с максималната повърхностна температура на бобината, която от своя страна е разделена на класове: клапани с бобина10 W могат да се използват за температурни класове T4 (135 °C), T5 (100 °C) или T6 (85 °C), при условие че не се превишават температурите на източниците на захранване, околната среда и на течността. Вариантът от 18 W може да се използва само за клас Т4 поради по-високото разсейване на мощността.

Клапаните могат да бъдат оборудвани с ръчно аварийно задействане при изключване на бобината или прекъсване на захранването. Ръчното задействане може да се използва до налягане 25 bar в системите за управление. Плунжерен разпределител с вградено ръчно задействане позволява работа при налягане до 100 bar в канал Т. Това не засяга нормалната работа на бобината.

Основни предимства на клапаните Ex на ARGO-Hytos:

  • Взривобезопасна работа;
  • Сертифицирани съгласно международни стандарти;
  • Гъвкаво захранване;
  • Устойчиви на корозия;
  • Нечувствителни към механични въздействия;
  • Могат да се използва в тежки експлоатационни условия на мини и рудници.